Adótanácsadás

Badics Balázs előadásában immár többedik alkalommal kaphattunk naprakész, hasznos tájékoztatást a norvégiai adózásról.

Balázs az alábbiakban foglalta össze a fontosabb elemeket:

1) 3.3.7 standardrfradrag for utenlandske arbeidstakere:
10% fizetes, de max 40 000 NOK, egyenes ado-alap csokkento (fradrag), be kell irni annak, aki meg kevesebb, mint 3 eve van itt (a munkaba-lepes utan 2 evig lehet igenybe venni). Figyelem. Aki mar tobb, mint 2 eve itt van, de esetleg elfelejtette igenybe venni, az is VISSZAMENOLEGESEN is beirhatja, max 4 evvel “ezelottig”. (Gondolom, azert a norveg adohatosag is rendes, mert ez elvileg azoknak van, aki nincsenek tovabb itt, mint 2 ev, de hat ez van, amig el ez a szabaly, ki kell hasznalni… Szoval, rajta, be kell irni, aki esetleg elfelejtette, az visszamenolegesen is beirhatja.
 
2) Gyerekek utani adokedvezmeny:
1 gyerek utan 25 000, minden tovabbi gyerek utan +15 000 NOK, = foreldrefradrag (Annak kell figyelni, ahol ezt meg korabban nem irtak be, azaz a gyermek meg nem jar ovodaba, ha jar, akkor az ovoda ugyis kuldi a szamlat; tehat a 2017-ben szuletett gyerekek eseten nincsen beirva, valoszinuleg, de erdemes ellenorizni, mert mindenkinek jar, akinek 12 ev alatti gyereke van. Ha eppen abban az evben tolti be a 12-t, akkor is jar meg, de 13 evesnel mar nem, ugy tudom.
  
3) A rente-fradrag-ok ben vannak irva
  
4) Aki sokat ingazik, pl. evi 14 326 km-nel TOBB vezetes/buszozas/gordeszkazas eseten el csak a dolog, mert az “onresz” 22 350 NOK.
  
5) a BSU (boligsparing for ungdom) (35 ev alattiaknak, hajjaj, meg mi is azok vagyunk, nem?, meg az IPS (Individuell Pensjonsparing) (akinek van), be kell irni, mert azok nagyon jo ado-alap csokkentok (fradrag-ok).
  
6) Szakszervezeti dij, altalaban ha egyszer beirja az ember, akkor benne van a rendszerben, eves szinten annyi, amennyibe a szakszervezeti tagsag kerul, de maximum 3850 NOK (3.2.11-es poszt)
  
7) Ha vki egyedul nevel gyereket,
marmint, ha vki egyeduli a csaladban, aki keres; annak meg jar az iden a skatteklasse 2, de ez csak egy “emeltebb” “person-fradrag”-kent jelenik meg. Be kell irni, ha esetleg nem tudnak, de kb 95%-ban jol van beallitva, csak esetleg, ahol az egyik fel pl. munkanelkuli lett, annal lehet, hogy nincs jol beallitva. A legtobb adozo skatteklasse 1, akinek a personfradrag 54 650 NOK, de a a skatteklasse 2 (gyerekeket egyedul nevelo szulo, vagy ahol az egyik szulo munkanelkuli), annal ez 78 300 NOK, jovedelemtol fuggetlenul.
  
 
Az előadás anyaga: