Vállalkozásalapítás folyamata Norvégiában

Ha vállalkozni szeretnél Norvégiában érdemes tájékozódni az itteni jogszabályokról, mert némileg eltérnek a magyar követelményektől.

 

Vállalkozásalapítás lépésről lépésre:
  • Először el kell menni a Brønnøysund hivatalba és kinyomtatni a cégalapítás űrlapot. Fel kell tűntetni: a cégtulajdonos adatait, a cég nevét, székhelyét, valamint a működési kört. A kitöltött űrlapot a Brønnøysund hivatalba el kell küldeni.
  • Másodszor, várunk a cégbejegyzés visszaigazolására, ami 5 naptól 3 hétig tart, a cégalapítás idejétől függően. Az űrlapon megadott címre 2 levél fog érkezni. A cégbejegyzésről,valamint a személyi számról tájékoztatnak.
  • Harmadszor elmegyünk a bankba. Magunkkal kell vigyük az útlevelet, valamint a postai úton érkezett cégalapításról szóló dokumentumot. A bankban egy céges számlaszámot kell nyitni. A számlaszám létrehozáskor számlaszámot kapunk, mellyel jogosultak vagyunk kiállítani az első számlánkat.
  • Negyedszer kinyomtatjuk a következő űrlapot, mely az adóhivatal honlapján található. Ez képzi majd az adó deklarációnkat. Meg kell rajta adni az egész, tárgyévben várható jövedelmet és el kell küldeni az adóhivatalba.
  • Ötödször – működünk egészen az 50 000 NOK-s forgalom eléréséig. A forgalom jövedelmet jelent, vagyis az az összeg, melyre a vállalkozás összes számlája ki lett állítva. Amikor eléred az 50.000 NOK-s forgalmat, ki kell tölteni az Áfa jegyzékhez szükséges deklarációt. Ez kötelező minden az Áfa törvénybe tartozó vállalatra nézve. Az Áfa jegyzékbe való bejegyzéshez ki kell tölteni egy speciális űrlapot, amely a Brønnøysund hivatal honlapján található. A kitöltött űrlapot a munkaügyi hivatalba kell elküldeni és hozzácsatolni az 50 000 NOK összértékű számlákat. Viszonylag rövid időn belül meg kell érkeznie az Áfa jegyzésbe való beírásról szóló megerősítésnek. Folytathatod a működésedet, de emlékezz, hogy két havonta be kell nyújtani az Áfa deklarációt.

 

Ezeket az információkat, és még sok gyakran feltett kérdésre a választ a Qali.no oldalán találhatod meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.