Dalsnuten

Gyöngyi: “A mi családunkban Dalsnuten egy izgalmas kirándulóhely a Norvégiába látogató barátok, rokonok számára. Mi, akik itt élünk, már sok felé kirándultunk, és ez a hegy nem jelent különösebb kihívást. Azok, viszont akik most vannak itt először két szempontból is szeretik ezt a helyet:

  1. Nagyon szép a kilátás Sandnes és Stavanger irányába, teljesen be lehet látni a két várost, és szép időben nagyon messze ellátni, még a reptérig is.
  2. Viszonylag rövid túra, és egy kellemes ízelítő a norvég hegyi viszonyokból. Akik csak egy hétvégére, vagy rövidebb időre jönnek, esetleg idősebbek, vagy kisgyermekes családok, azoknak különösen megfelelő terep, garantáltan bejárható, meghódítható.

Akik viszont fiatalok, nagy energia igényűek, azoknak nem biztos, hogy elég testmozgást jelent.

Viszont!

Egy jó tanács neked, aki itt élsz: Használd Dalsnutent vendégeid kondíciójának felmérésére!

Nálunk már volt vendégségben egy 4 fős család, ahol a nagyfiú 18 éves volt, a kishuga 12 és a család rendszeresen járt Magyarországon túrázni. Ők kíváncsiak voltak a nagy hegyekre, és kérték, hogy vigyük el őket valahova meredekebb terepre. Mi akkor egy ismerősünk hétvégi házához vittük őket Hunnedalen-ben. A túra egy meredek kaptatóval kezdődött, kb 20 perces, majd utána végig sík terep.  A kislány szinte futott felfelé az emelkedőn, hiába mondtuk neki, hogy ne siessen, gyűjtse az erejét. 20 perc után teljesen ki volt merülve. Akkor az útnak még az egy negyedét sem tettük meg. Ott, akkor, nekünk, mint vendéglátóknek és túravezetőknek mérlegelni kellett. Meg fogja tudni tenni ez a család a túrát? Folytassuk vagy menjünk vissza? Apuka kicsit bicegett az egyik térdére egy utazás előtti focisérülésből kifolyólag, de egyébként ő friss volt, és nem is panaszkodott. Anyuka győzködött minket, hogy a kislány meg fogja tudni tenni a túrát, csak most pihenjünk kicsit. Nagyon el szerettek volna jutni a célhoz.

Mi viszont attól féltünk, hogy ha el is érünk odáig, hogyan fogjuk tudni őket hazahozni. A kérdést az döntötte el, hogy hirtelen köd szállt le a hegyre, és egyre jobban közeledett felénk a völgybe. Akkor már nem volt kérdéses, hogy visszafordulunk. Ködben nem lehet pihengetni. A köd előtt minél előbb el kell érni az autót. Még nyáron is!

A család nagyon csalódott volt, de megértették, hogy számunkra az ő biztonságuk a fontosabb, és a tejfehér köd őket is meggyőzte arról, hogy ha meg is tudnák tenni a túrát, azt nem ilyen időjárási viszonyok között kell megpróbálni.

Azóta, ha jönnek vendégek, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a kondíciójukról, az első kirándulásunk mindig a Dalsnutenhez vezet velük.

Ha a parkolótól a legfelső csúcsig 45 percen belül felérnek, akkor szívesen visszük őket nehezebb terepekre is.”

 

Megközelítés

A túristaház Gramstad-ban található, 10 percre Sandnes központjától.

Haladj a Daleveien, a Gandsfjord keleti oldalán. Kjør fordi Aspervika og Sandvika og ta av ved skilt til Gramstad. Kjør bakken til topps og stopp ved stor parkeringsplass. Her er en stor oppslagstavle som viser turforslag i området. Like ved parkeringsplassen er Stavanger turistforenings friluftssenter på Gramstad.

Hossza: 3,8 km

Útvonal:

A parkolótól két irányba lehet feljutni, balra, a tenger felé lankásabb, de hosszabb, jobbra rövidebb, de meredekebb. Mi a meredek utat használjuk a tesztelésnél.

 

A túraútvonal hivatalos honlapját itt találod:

Dalsnuten

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.