Helyettes és kommunikációért felelős – Gyöngyi Dóra Solheim

Sziasztok!

Én 2009-ben költöztem Stavangerbe, majd 2014 óta Randabergben élek norvég férjemmel.

A Normán belül elsősorban a kommunikációval foglalkozom, azaz a honlap készítése, FB oldal frissítése, és hasonlók.

Szakmámat tekintve közgazdász vagyok, több mint 10 éves marketinges tapasztalattal. Norvégiában dolgoztam már ovónőként és oljavállalatnál cost controllerként is. Jelenleg saját vállalkozásomat építem, marketinges tanácsadóként, a www.businessinnorway.net oldalon.

Norvégiában elsősorban  az emberek fogtak meg. Hihetetlenül nehéz volt beilleszkedni. Az elején azt hittem, hogy a saját családomon kívül nem lesznek barátaim, annyira zárkózottnak tűnt mindenki. Azt hittem, hogy tele vannak előítéletekkel a külföldiek iránt, és soha nem fognak annyira bízni bennem, hogy barátként nyissanak felém. Szerencsére ebben nagyot tévedtem.

A nagy áttörtést a nyelv megismerése hozta. Amikor már képes voltam úgy beszélgetni emberekkel, hogy nem azon görcsöltem, hogy már megint egy olyan dialektusba, vagy beszédhibás emberkébe futottam bele, akit képtelen vagyok megérteni, hanem spontán értettem minden szavát, akkor fantasztikus embereket ismerhettem meg. Hmmm… ehhez kellett kb. 4 év….

De a viccet félretéve, már az elejétől fogva nagyra becsültem a norvégok őszinteségét, határozottságát, megbízhatóságát.

Ahogy a kirándulások során egyre jobban megismertem az ország természeti adottságait, a tengert, a fjordokat, a hegyeket, az már csak hab volt a tortán.

Sehol nem könnyű új életet kezdeni, de Norvégiában érdemes megpróbálni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.