NorMa

A NorMa 2010. augusztus 19-én alakult meg önkéntes egyesületként.

Szervezetünk politikailag, vallásilag és hovatartozásilag semleges nézeteket vall.

Célunk, hogy találkozó helyet biztosítsunk azoknak a magyaroknak, akik újonnan települtek Norvégiába, illetve akik már letelepedtek, novég házas- és élettársaknak / partnereknek és családtagoknak, valamint a felnövekvő generációknak a célból, hogy jobban megismerhessék kulturális hátterüket.

Hogy mit jelent ez a gyakrolatban?

Ahogy kint élsz Norvégiában, előbb utóbb nosztalgiával fogsz azokra a magyar hagyományokra, szokásokra, ételekre gondolni, amik otthon megszokottnak tűntek. Rájössz arra, hogy a gyerekeidnek nem elég elmesélni, hogy mi hogyan ünnepeltük a Mikulást vagy a húsvétot, stb. anno, ezeket a dolgokat nekik is át kell élniük.

Ilyenkor lehetőséged van belecsöppenni egy itteni kis Magyarországba, ahol mindenki magyarul beszél, ismeri azokat a magyar dalokat, ételeket és közösen tartjátok életben ezeket a hagyományokat.

De ez csak a kezdet. Nézd meg rendszeres programjainkat, és látni fogod, hogy micsoda erő rejlik az összefogásban:

  • Mennyivel könnyebb úgy kitöltened az adóbevallásodat, ha előtte valaki magyarul elmagyarázta miről is szól ez az egész.
  • Megúszhatsz egy osloi utazást, amikor a konzul ellátogat hozzánk, hogy helyben elintézhessük az apró-cseprő hivatalos ügyeinket.
  • Arról nem is beszélve, hogy mindenki itt dolgozik Norvégiában, azaz neked ezeken a területeken mind lehet egy magyar ismerősöd, barátod aki segít, ha elakadnál valami ügyintézésben. Példának okáért miért ne kérdezd meg a magyar ismerősödet, aki a NAV-nál dolgozik, ha valami kérdésed van munkaügyben?
  • Ja, hogy itt a filmklubban mindig van valakinek egy jó kis klasszikus magyar filmje amit élmény együtt megnézni és közösen nevetni a régi poénokon. Pláne, hogy most ezt az esetleg norvég párodnak, és a gyerekeidnek is megmutathatod.
  • és még sorolhatnám…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.